1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Kontakt

00-891 Warszawa
ul. Chłodna 3
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
NIP 527-23-12-733
KRS 0000159843
REGON 016400767

Pomidory to zdrowie!

Właśnie pożegnałam swoją sąsiadkę. Podarowałam jej
wczoraj jedno wiaderko jabłek (pamiętasz, pisałam Ci
tydzień temu, że jabłonka bardzo obrodziła). Ona dzisiaj
przyniosła mi pół wiaderka swoich pomidorów z ogródka.
Są ogromne, niektóre jeszcze zielone. Mają obłędny
zapach i słodki, malinowy smak.

Tak, masz rację, nie powstrzymałam się. Nawet ich kulturalnie
nie pokroiłam, po prostu zaczęłam jeść jak jabłka i od razu
poprawił mi się humor. Wiesz, że pomidory są jedną z potraw,
które naprawdę uszczęśliwiają? Jest ich więcej. Sam zobacz.

Pewnie Twoja dieta też jest bogata w to czerwone królestwo.
Zwłaszcza teraz, kiedy jest szczyt sezonu. A zastanawiasz się
czasem, czemu pomidory są tak zdrowe?

Jest w nich dużo likopenu  przeciwutleniacza, dzięki
któremu nasza skóra dłużej będzie wyglądała młodziej.
Ale jeszcze istotniejszy jest fakt, że likopen zmniejsza
ryzyko zachorowania na raka piersi, prostaty, płuc,
jelita grubego i żołądka. Dodatkowo likopen neutralizuje
szkodliwe procesy wywołane przez promieniowanie
ultrafioletowe. Regularne jedzenie pomidorów
zapewnia naturalną ochronę przeciwsłoneczną.

Zapobiegają chorobom serca dzięki zawartemu w nich
kwasowi, który w komórkach wątroby nasila procesy
utleniania kwasów tłuszczowych i hamuje gromadzenie się
trójglicerydów. Poziom cholesterolu obniżają też zawarte
w pomidorach pektyny.

Poprawiają odporność dzięki dużej zawartości witaminy
C ważący 180 g pomidor pokrywa ponad połowę dziennego
zapotrzebowania organizmu na tę witaminę. By nie dopuścić
do strat witaminy C, nie należy łączyć (np. w sałatkach) pomidorów
z surowymi ogórkami, które zawierają enzym ją niszczący.

Pomagają oczyszczać organizm, bo zawiera dużo błonnika.
Jest on również w pestkach, których nie należy usuwać.
Stanowią więc świetne uzupełnienie tych ziarenek.

A to tylko część cudownych właściwości pomidorów. Nie myśl
więc o rezygnacji z nich, wręcz przeciwnie. Teraz, kiedy są
najzdrowsze, nasze, kiedy można kupić naprawdę naturalne
i ekologiczne warzywa  za stosunkowo niewielkie pieniądze €“
warto skorzystać. A jak wybrać te najlepsze i najsmaczniejsze okazy?

Wybieraj te dojrzałe, intensywnie czerwone i jędrne
warzywa. Kupując je€“ powąchaj.

Poważnie.
Te najzdrowsze okazy rozpoznasz po zapachu €“
miejsce po szypułce powinno pachnieć pomidorem,
nie nawozem. Poproś sprzedawcę o rozkrojenie pomidora
na pół - dzięki temu sprawdzisz, czy nie jest w środku
zbyt zielony, czyli niedojrzały. Powinien być soczysty,
aromatyczny, bez pomarszczonej skórki. Nie może być
także poobijany czy nadgniły. Jeżeli kupisz lub dostaniesz
pomidory, które nie są do końca dojrzałe, przechowuj je
w temperaturze pokojowej zawinięte w papierową torbę.

Chyba do obiadu zafunduję sobie swoją ulubioną sałatkę
pomidorową. Oto ona:

Pomidory pokrój na duże kawałki (mi najlepiej smakują
takie nieregularne). Do tego kilka listków świeżej bazylii
i czarne oliwki pokrojone na ćwiartki. Dodatkowo dorzucam
kilka kostek lub kuleczek sera mozarella i polewam oliwą z
oliwek i kilkoma kropelkami soku z cytryny. Dodaję pieprz
i sól do smaku.


PS. Pomidory zawierają sporo błonnika i świetnie działają

jako uzupełnienie kuracji błonnikowej, ale nie oczyszczą
organizmu tak skutecznie, jak te ziarenka.

Fakty na temat miodu i cynamonu.

*** Fakty na temat miodu i cynamonu ***

Mieszanka miodu i cynamonu leczy większość chorób. Miód
jest wytwarzany
w większości krajów na świecie. Obecnie naukowcy uznają,
ze miód jest
bardzo skutecznym lekiem na każdego rodzaju schorzenia.
Miód może być stosowany bez skutków ubocznych przy
każdego rodzaju chorobie.
Obecnie naukowcy podają, ze chociaż miód ma słodki smak,
jeśli przyjmowany
we właściwej dawce jako lekarstwo, nie zaszkodzi on
pacjentom cierpiącym na
cukrzycę.
Kanadyjskie pismo Weekly World News w wydaniu z 17
stycznia 1995 r. podaje listę
schorzeń, które można leczyć miodem i cynamonem według badan
przeprowadzonych przez naukowców z krajów zachodnich.

*** CHOROBY SERCA ***
Z miodu i cynamonu zrób pastę, nałóż na chleb zamiast
dżemu i jedz
codziennie na śniadanie. Obniża ona cholesterol i chroni
przed atakiem
serca. Również osoby po zawale przy codziennym jedzeniu
miodu z
cynamonem są chronione przed kolejnym zawałem. Regularne
stosowanie
łagodzi zadyszkę oraz wzmacnia uderzenia serca. Wiele
domów opieki w
Ameryce i Kanadzie leczyło z powodzeniem pacjentów i
według nich, wraz
z wiekiem arterie i żyły tracą elastyczność i zatykają
się. Miód i cynamon
uaktywnia arterie i żyły.

*** ZAPALENIE STAWÓW ***
Osoby cierpiące na zapalenie stawów mogą; przyjmować
codziennie rano i
wieczorem szklankę; cieplej wody z 2 łyżkami miodu i 1
łyżeczką cynamonu.
Przyjmując je regularnie nawet chroniczne zapalenie
stawów może być
wyleczone. Ostatnie badania przeprowadzone przez
Copenhagen University
podają, że u pacjentów, którym podawano mieszankę: 1
łyżeczka miodu i pół
łyżeczki cynamonu przedśniadaniem w przeciągu tygodnia
spośród 200
pacjentów u 73 z nichzniknął ból, a w przeciągu miesiąca
prawie wszyscy
pacjenci, którzy niemogli chodzić lub poruszać się ze
względu na zapalenie
stawów zaczęlichodzić bez oznak bólu.
*** INFEKCJE PĘCHERZA: ***
Rozpuść 2 łyżeczki cynamonu i 1 łyżeczkę miodu w
szklance letniej wody i wypij. Taka mieszanka niszczy
drobnoustroje pęcherza.

*** CHOLESTEROL ***
2 łyżeczki miodu i 3 łyżeczki cynamonu wymieszane z 16
uncjami wody,
podane pacjentom z podwyższonym cholesterolem obniżają
poziom
cholesterolu we krwi o 10% w ciągu 2 godzin. Jak w
przypadku pacjentów
cierpiących na zapalenie stawów przyjmowane trzy razy
dziennie może
wyleczyć każde chroniczne podwyższenie cholesterolu. Jak
podaje
wspomniane wcześniej pismo, codzienne jedzenie miodu
ogranicza
problemyz cholesterolem.

*** PRZEZIĘBIENIE ***
Osoby cierpiące na przeziębienie o różnym nasileniu
powinny przyjmować
codziennie przez 3 dni 1 łyżeczkę letniego miodu z ?
łyżki cynamonu.
Wyleczy on większość chronicznego kaszlu, przeziębienia
oraz przeczyści
zatoki.

*** ROZSTRÓJ ŻOŁĄDKA ***
Miód i cynamon łagodzą ból brzucha oraz usuwają wrzody
żołądka.

*** WZDĘCIA ***
Jak podają; badania przeprowadzone w Indiach i Japonii
miód przyjmowany
wraz z cynamonem łagodzi wzdęcia.

*** UKŁAD ODPORNOŚCIOWY ***
Codzienne przyjmowanie miodu i cynamonu wzmacnia układ
odpornościowy i chroni organizm przed bakteriami i
wirusami. Naukowcy
podają, ze miódzawiera dużo witamin oraz żelaza.
Regularne stosowanie
miodu wzmacniabiałe krwinki do walki z bakteriami i
chorobami
wirusowymi.

* * NIESTRAWNOŚĆ ***
2 łyżeczki miodu posypane cynamonem przed jedzeniem
obniżają kwasowość
i ułatwiają trawienie ciężko strawnych potraw.

*** GRYPA ***
Naukowcy z Hiszpanii dowiedli, że miód zawiera pewien
naturalny składnik,
który zabija drobnoustroje grypy i chroni przed tą chorobą.

*** DLUGOWIECZNOŚĆ ***
Regularne picie herbaty z miodem i cynamonem zatrzymuje
zniszczenia
organizmu spowodowane procesem starzenia. Weź 4 łyżki
miodu, 1 łyżkę
cynamonu i 3 szklanki wody, wszystko razem zagotuj. Pij
? szklanki, 3-4
razy dziennie. Dzięki temu twoja skora będzie świeża, a
proces starzenia
zatrzymany. Również długość życia wydłuża się, a
stulatek czuje się prawie
jak dwudziestolatek.

*** PIEGI ***
Zrób papkę z 3 łyżeczek miodu i 1 łyżeczki cynamonu.
Nałóż ja na piegi
przed snem i zmyj następnego dnia rano ciepłą wodą.
Codzienne
stosowanie przez 2 tygodnie, całkowicie usunie piegi.

** INFEKCJE SKÓRNE ***
Nałóż równomiernie miód i cynamon na chore miejsce.
Można leczyć
wypryski, grzybice oraz wszystkie rodzaje infekcji skórnych.

*** UTRATA WAGI ***
Pij ugotowany w szklance wody miód i cynamon, codziennie
rano pół
godziny przed śniadaniem na pusty żołądek i wieczorem
przed snem.
Przyjmowane regularnie obniżają wagę nawet u bardzo
otyłych ludzi.Nie pozwalają na gromadzenie się tłuszczu
w organizmie nawet przy wysokokalorycznej diecie.

*** NOWOTWÓR ***
Ostatnie badania przeprowadzone w Japonii i Australii
wykazały, ze
udało się wyleczyć zaawansowane stadium raka żołądka i
kości. Osoby
cierpiące na tego rodzaju nowotwory powinny przyjmować 1
łyżeczkę
miodu z 1 łyżeczką cynamonu przez jeden miesiąc trzy
razy dziennie.

*** ZMĘCZENIE ***
Badania wykazały, że cukier zawarty w miodzie ma
działanie dobroczynne,
a nie szkodliwe dlaorganizmu. Starsze osoby, przyjmujące
miód i
cynamon w takich samychilościach są bardziej ożywione i
sprawniejsze.
Dr Milton, autor badania, zaleca pół łyżeczki miodu na
szklankę wody i
troszkę cynamonu. Codzienne picie po umyciu zębów i po
południu ok.
15.00, kiedy obniża sięaktywność organizmu, a w ciągu
tygodnia
odzyskamy witalność.

*** NIEŚWIEŻY ODDECH ***
Ludzie w Południowej Afryce codziennie rano płuczą
gardło taką
mieszanką: 1 łyżeczka miodu i cynamonu z ciepłą woda, a
ich oddech
pozostaje świeży przez cały dzień. "

Jak ochronić się przed chorobą Alzheimera?

Jeśli jeszcze nie prenumerujesz Poczty Zdrowia,
a chcesz dostawać ten newsletter bezpłatnie, KLIKNIJ TUTAJ

Drogi Czytelniku,

wiele osób jest zaniepokojonych wzrostem zachorowań na chorobę Alzheimera. Jednak nowe dane pokazują, że występowanie tej choroby spektakularnie spada.

Dokładniej rzecz ujmując, epidemia choroby Alzheimera, której obawiali się naukowcy, nie ma miejsca.

Obecne pokolenie osób po 65. roku życia choruje na demencję starczą i chorobę Alzheimera rzadziej niż poprzednie pokolenia.

Są ku temu powody, obecnie badane przez naukowców. Oto, w jaki sposób Ty także możesz skorzystać z tych odkryć i znaleźć się w gronie osób ochronionych przed chorobą Alzheimera.
Epidemia się cofa

Aż do 2000 r. naukowcy sądzili, że demencja, w tym choroba Alzheimera jako najpowszechniejsza, są w sposób nieunikniony wywoływane starzeniem się.

Im bardziej starzeje się społeczeństwo, tym coraz więcej przypadków choroby Alzheimera. Kropka. To była tradycyjna wizja według medycyny uniwersyteckiej.

Choroba Alzheimera występuje niezwykle rzadko poniżej 60. roku życia. Między 60. a 70. rokiem występuje u ok. 1% populacji. Jednak potem ryzyko zachorowania wzrasta. Między 70. a 80. rokiem życia choruje już 5% społeczeństwa, a powyżej 80. roku – jeszcze więcej.

Naukowcy przewidywali więc, że liczba chorujących na chorobę Alzheimera do 2050 r. potroi się, z fatalnymi skutkami dla ludzi. Dla otoczenia osoby chorującej jest to bowiem jedno z najtrudniejszych doświadczeń życiowych. To bezradne obserwowanie, jak u bliskiej osoby zanikają wspomnienia, zmienia się osobowość, cofają się zdolności umysłowe. Temu wszystkiemu często towarzyszy ciężka depresja. I tak aż do śmierci pacjenta. Dodatkowo, roczny koszt opieki i terapii osoby z chorobą Alzheimera jest wyższy niż przeciętne wynagrodzenie!
Kiedy Apokalipsa?

Na szczęście zapowiedziana apokalipsa nie nadchodzi. Wedle prognoz z 1994 roku Anglia powinna odnotować 900 tysięcy chorych na demencję w 2013 r. Jednak wcale tak nie jest. Badanie wykonane przez Uniwersytet Cambridge i opublikowane w „The Lancet” pokazuje, że liczba chorych tylko nieznacznie wzrosła, mimo starzenia się społeczeństwa1.

Inne badanie, przeprowadzone w Danii i opublikowane w tym samym czasopiśmie potwierdza te wyniki: pokolenie osób urodzonych w 1915 r. jest odporniejsze na choroby umysłowe niż pokolenie osób urodzonych w 1905 r.

Jaki jest sekret tych młodszych pokoleń, że są bardziej niż ich poprzednicy odporni na spadek sprawności umysłowej?
Mózg bardziej pobudzany

Niecodziennie zachwalam używanie komputerów, smartfonów i gadżetów elektronicznych. Ale faktem jest, że wkroczenie multimediów w nasze życie sprawia, iż ludzkie mózgi są dużo bardziej pobudzane niż jeszcze 50 lat temu.

Od dawna wiadomo, że gra na instrumencie muzycznym, rozwiązywanie krzyżówek i granie w brydża utrzymują sprawność mózgu i pozwalają walczyć z demencją i chorobą Alzheimera. Podobnie działa uczenie się języka obcego.

Co więcej, naukowcy po 25 latach obserwacji potwierdzają, że osoby wykonujące zawody bardzo wymagające intelektualnie, rzadziej dotyka choroba Alzheimera.

Również osoby prowadzące aktywne życie społeczne, które stymuluje mózg, dłużej zachowują zdolności umysłowe.

Wniosek dla Ciebie jest taki, że warto utrzymywać aktywność umysłową bez względu na wiek. Im bardziej pobudzasz mózg, tym dłużej będziesz sprawny. Do swojej „gimnastyki mózgu” możesz śmiało dołączyć gry na urządzeniach elektronicznych i czytanie ciekawych artykułów w internecie.
Naczynia krwionośne w dobrym stanie

Dobrze ukrwiony mózg jest niezbędny do zachowania prawidłowych zdolności umysłowych.

Jest to możliwe tylko wtedy, jeśli masz zdrowe i solidne naczynia krwionośne.

Warunkiem jest prowadzenie zdrowego trybu życia, bez papierosów, za to z dużą ilością świeżych i kolorowych warzyw oraz owoców (głównie czerwonych), bogatych w antyoksydanty. Dodatkowo powinieneś dostarczać sobie tłuszczów typu omega-3 (w tłustych rybach z zimnych mórz, orzechach, oleju rzepakowym, w portulace) i ograniczać prozapalne omega-6 (olej kukurydziany i słonecznikowy).

Taka dieta zmniejsza oczywiście również ryzyko chorób krążenia, ponieważ tętnice są lepiej chronione. To, co jest dobre dla serca, jest zarazem dobre dla mózgu.

Jednak najgorszym wrogiem dla naczyń krwionośnych jest cukier. Cukrzykom częściej grozi ślepota, a nawet amputacja. Dlaczego? Ponieważ cukrzyca jest chorobą, w której organizm nie radzi sobie z regulacją poziomu cukru we krwi. Kiedy poziom glukozy we krwi jest zbyt wysoki, uszkadza to małe naczynia krwionośne, zwane naczyniami włosowatymi (są cienkie jak włosy). Naczynia włosowate odpowiadają za ukrwienie dna oka, dlatego ich uszkodzenia mogą się wiązać z utratą wzroku. Pod wpływem cukru naczynia się zwężają i zatykają.

Naczynia włosowate są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania wszystkich narządów, w szczególności mózgu. Dlatego choroba Alzheimera przez niektórych zwana jest również „cukrzycą typu III”, ponieważ źle funkcjonująca regulacja stężenia glukozy we krwi (glikemii) zmniejsza ukrwienie mózgu i osłabia zdolności umysłowe.

Najczęstszym powodem problemów z glikemią jest nadmiar węglowodanów w diecie, w tym zbóż. Zboża, mimo iż nie są słodkie w smaku, w jelicie przekształcają się w cukier i powodują szybki wzrost poziomu cukru we krwi po spożyciu.
Co jeszcze odżywia mózg?

Najlepszymi składnikami odżywczymi dla mózgu są witamina C i E (z uwagi na ich efekt antyoksydacyjny) oraz witaminy z grupy B (w szczególności kwas foliowy – witamina B9), a także kwasy tłuszczowe omega-3, o których już wspomniałem.

Te składniki w dużej ilości znajdziesz w diecie śródziemnomorskiej, obfitującej w świeże warzywa, owoce, ryby, oliwę z oliwek, a ubogiej w czerwone mięso i produkty przetworzone przemysłowo.

Z jednej strony jest duża szansa, że tendencja do spadku chorób demencyjnych będzie nadal się utrzymywać. Poprzednie pokolenia niewątpliwie bardziej doświadczyły niedożywienia (np. z powodu wojen) niż dzisiejsze pokolenie osób starszych. Dodatkowo coraz więcej osób ma świadomość wpływu odżywania na kondycję organizmu.

Z drugiej strony pokolenia powojenne mają znacznie większą tendencję do śmieciowego jedzenia (ciastka, cukierki, chipsy, napoje gazowane, smażone tłuszcze). Stąd otyłość i cukrzyca, które zwiększają ryzyko demencji starczej.

Z tej perspektywy wcale nie jest takie pewne, że gadżety elektroniczne w dłuższej perspektywie są dobre dla mózgu, bowiem skłaniają raczej do siedzącego trybu życia (żeby nie powiedzieć po prostu: do rozwalenia się na kanapie).

W każdym razie, ja bardzo mocno nakłaniam, aby zamiast gry komputerowej wybrać spacer ożywiony pasjonującą rozmową z przyjacielem. Stymulacja mózgu gwarantowana!

Zdrowia życzę!
Jean-Marc Dupuis

PS: Już od 12 lat nasi Czytelnicy są świadomi prawdziwego zagrożenia dla zdrowia, które wiąże się ze stosowaniem pigułek antykoncepcyjnych. Od 5 lat wiedzą o niebezpieczeństwie wynikającym z przyjmowania leków obniżających cholesterol (statym) oraz o szkodliwym oddziaływaniu adjuwantów znajdujących się w szczepionkach. Znają też naturalne alternatywy dla powszechnie stosowanych leków, których skuteczność jest dowiedziona naukowo.

Poznaj i Ty nowe czasopismo o naturalnych metodach ochrony zdrowia, które służy Czytelnikom w Europie już od kilkunastu lat. W 100% niezależne od jakichkolwiek nacisków lub wpływów, w pełni wiarygodne.

Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.

**********************

Jeśli myślisz, że te informacje mogą zainteresować kogoś znajomego, śmiało mu je prześlij. A jeśli jeszcze nie jesteś prenumeratorem Poczty Zdrowia, a również chciałbyś otrzymywać ten newsletter bezpłatnie, możesz podać swój adres e-mail tutaj.

A jeśli masz konto na Facebooku, polub facebookową stronę Poczty Zdrowia. Znajdziesz tu codziennie ciekawe artykuły, zyskasz możliwość dzielenia się swoimi komentarzami i wymiany poglądów z innymi osobami, łatwo udostępnisz też ważne informacje swoim znajomym... Wejdź na: www.facebook.com/PocztaZdrowia

**********************

Źródło:

1. The Lancet, vol 382, page 1405/UK MRC.

Trochę o cholesterolu.

 

Cholesterol a€“ lekarstwa, które podtrzymują chorobę

Szanowny Czytelniku, 

system medyczno-farmaceutyczny chce wmówić społeczeństwu, że cholesterol jest główną przyczyną zawałów oraz incydentów naczyniowo-mózgowych (udarów mózgu). To nieprawda!

Po co więc takie opowieści? Z prostej przyczyny – aby sprzedać więcej statyn, czyli lekarstw przeciw cholesterolowi.

We Francji jedna osoba na trzy powyżej 45 roku życia (czyli osiem milionów ludzi!), zażywa statyny. Kosztuje to francuski system ubezpieczeń społecznych fortunę (milliard euro rocznie). A sprzedaż statyn od 10 lat ciągle rośnie.

W Polsce podwyższony poziom cholesterolu ma 18 milionów dorosłych Polaków1.

Jednak to, czego sprytne firmy farmaceutyczne, nam nie mówią, to fakt, iż cholesterol wcale nie jest taką trucizną. Osoby zażywające statyny narażają swoje życie na niebezpieczeństwo, ponieważ lekom tym towarzyszy długa lista skutków ubocznych –  takich jak upośledzenie  funkcjonowania układu krwionośnego, zagrożenie utratą pamięci oraz zmiany w wątrobie.

Tymczasem badania opublikowane w „American Heart Journal” (w styczniu 2009 r.), podczas których przebadano 137 000 pacjentów przyjętych do szpitali w Stanach Zjednoczonych z zawałem serca, pokazały, iż blisko 75% z nich miało „normalny” poziom cholesterolu.

Konspiracja podtrzymująca Twoją chorobę

Dlaczego ani lekarze, ani szpitale, ani firmy farmaceutyczne nie chcą powiedzieć prawdy na temat statyn?

Dlaczego nie chcą, abyś Ty, Szanowny Czytelniku, wiedział, że lek, który powoduje obniżenie poziomu cholesterolu, ma tak wiele skutków ubocznych, i że nie chroni wcale przed chorobami serca?

Otóż jest kilka powodów.

Z jednej strony, tysiące ważnych kardiologów i jeszcze ważniejszych profesorów medycyny musiałyby publicznie przyznać się po trzydziestu latach do błędu, a to, wierzcie mi, nie jest łatwe… Obecnie każda osoba krytykująca obowiązującą powszechnie teorię na temat statyn jest z miejsca uznawana za heretyka niespełna rozumu. Niedawno wydana we Francji niezwykła książka kardiologa Michela de Lorgerila na temat naturalnych sposobów zapobiegania zawałom serca, została calkowicie pominięta przez prasę.

Zrobiono to tylko i wyłącznie dlatego, że głosiła ona teorie zbyt  przeszkadzające światu medycyny.

Michel de Lorgeril jest badaczem CNRS (Centre national da la recherche scientifique) i napisał setki artykułów do największych magazynów naukowych. Jego książka zawiera wszystkie informacje najistotniejsze dla nowego kierunku badań, jak również niezliczoną ilość porad zdrowotnych dla osób, które martwią się o swoje serce i tętnice.

Biorąc pod uwagę, przydatność tych informacji dla milionów chorych, milczenie mediów jest niewytłumaczalne.

Z drugiej strony, medycyna stała się, niestety, wielką machiną do zarabiania pieniędzy. A więc, jeżeli nie brałbyś lekarstw...  samodzielnie leczyłbyś choroby lub skutecznie im zapobiegał... żadna z tych firm nie zarobiłaby ani złotówki.

Suplementy, o których nikt Ci nie powie

Pośród niepożądanych skutków ubocznych statyn jednym z najbardziej zgubnych jest to, że Twój organizm jest w znaczący sposób pozbawiany ze swoich zapasów koenzymu Q10 (CoQ10).

Najwięcej CoQ10 znajduje się w mitochondriach, które z kolei są mikroskopijnymi centrami energetycznymi wytwarzającymi energię w Twoich komórkach.  Szczególnie dużo mitochondriów występuje w komórkach mięśnia sercowego.

A czemu to takie ważne? Ponieważ najważniejszym mięśniem w Twoim organizmie, którego potrzebujesz, jest oczywiście Twoje serce.

CoQ10 jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania komórek mięśniowych Twojego serca.

Udawanie troski o Twoje serce, a jednocześnie zmniejszanie Twojego zapasu CoQ10 można porównać do sytuacji, w której fałszywy mechanik samochodowy, obiecując najlepsze osiągi, psuje Ci silnik w aucie lub wylewa za Twoimi plecami paliwo ze zbiornika!

Jeśli zażywasz leki obniżające Twój poziom CoQ10, a dzieje się tak w przypadku większości leków przeciw cholesterolowi, to koniecznie musisz uzupełniać dietę o suplementy zawierające ten koenzym.

To niedopuszczalne, że tak mało lekarzy informuje o tym swoich pacjentów!

Cholesterol jest dobry dla zdrowia

Cholesterol jest bardzo często oczerniany przez naukowców i lekarzy. W rzeczywistości niski poziom cholesterolu wiąże się z problemami zdrowotnymi, zwłaszcza z wylewem krwi do mózgu (udarem).

Niski poziom cholesterolu zwiększa także ryzyko zachorowania na raka.

Związek pomiędzy zagrożeniem nowotworowym i cholesterolem został potwierdzony przez badania naukowe, i jest on na tyle znaczący, iż radość z niskiego poziomu cholesterolu należy uznać za absurd i niebezpieczeństwo oraz zaprzestać diety złożonej z niskotłuszczowych dań oraz leków.

Niektórzy naukowcy próbowali dowodzić, że związek pomiędzy niskim cholesterolem a podwyższoną śmiertelnością jest skutkiem „odwróconej przyczynowości”, inaczej mówiąc to ciężkie choroby, takie jak rak, miałyby powodować niski poziom cholesterolu, a nie odwrotnie (hipoteza Iribarrena).

Teza te została jednak odrzucona po wielu badaniach, które prowadzono przez długie lata (19 i 20 lat) na osobach o niskim poziomie cholesterolu2.

Potrzebujesz cholesterolu, by mieć właściwy poziom witaminy D

Być może bardziej prawdopodobnym wytłumaczeniem związku pomiedzy cholesterolem a rakiem jest fakt, iż rzeczony cholesterol zawiera witaminę D; jest ona w zasadzie cholesterolem, który pod wpływem promieni słonecznych ulega przemianom chemicznym.

Jest to z kolei ważne, ponieważ witamina D odgrywa kluczową rolę w dojrzewaniu i różnicowaniu się komórek. Chroniczny niedobór tego elementu w organizmie może przyczynić się do rozpadu lub degeneracji komórek, co w efekcie powoduje guzy nowotworowe.

Innym wskaźnikiem potwierdzającym, iż brak cholesterolu może wywoływać nowotwór, jest czteroletnie badanie, które wykazało, że mieszanka dwóch leków przeciwcholesterolowych, czyli Simvastatinum iEzetimibum, wiąże się ze zwiększonym ryzykiem nowotworowym. Po trzech próbach, podczas których stosowano wyżej wymienioną mieszankę, ryzyko śmierci na skutek nowotworu wzrosło o 45%.

Ale wynik ten został odrzucony przez naukowców, którzy, o dziwo, uznali go za „przypadkowy”.

Warto zwrócić uwagę na raport na temat cholesterolu,który został niedawno opublikowany w języku polskim w naszym nowym cykluDossier Naturalnych Terapii. Wedle mojej wiedzy jest to najlepsze opracowanie tego tematu, dodatkowo napisane w sposób przystępny i zrozumiały.

Możesz otrzymać ten naprawdę obszerny i wyczerpujący raport na temat cholesterolu w prezencie, jeśli zaprenumerujesz raporty Dossier Naturalnych Terapii. Aby dowiedzieć się więcej o Dossier Naturalnych Terapiikliknij tutaj.

Życzę zdrowia!

Jean-Marc Dupuis


Źródła:

1. Ogólnopolskie Badanie Rozpowszechnienia Czynników Ryzyka Chorób Układu Krążenia NATPOL 2011

2. Alawi A, et al., Statins, Low-Density Lipoprotein Cholesterol, and Risk of Cancer, „Journal of the American College of Cardiologists” 2008;52(14):1141-7.

- Yang X, et al., Independent associations between low-density lipoprotein cholesterol and cancer among patients with type 2 diabetes mellitus, „Canadian Medical Association Journal” 2008;179(5):427-437.

- Schatzkin A, et al., Serum cholesterol and cancer in the NHANES I epidemiologic followup study, „National Health and Nutrition Examination Survey”, Lancet 1987;2:298-301.

- Rossebo AB, et al., Intensive lipid lowering with simvastatin and ezetimibe in aortic stenosis, „N Engl J Med.”, 2008;359(13):1343-56

- Peto R, et al., Analyses of cancer data from three ezetimibe trials, „N Engl J Med.”, 2008;359(13):1357-66.

Licznik odwiedzin

3187343
Dziś
Wczoraj
Ten tydzień
Poprzedni tydzień
Ten miesiąc
Poprzedni miesiąc
Całkowity
661
4019
13206
2533486
65325
74861
3187343