1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Kontakt

00-891 Warszawa
ul. Chłodna 3
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
NIP 527-23-12-733
KRS 0000159843
REGON 016400767

Pomidory to zdrowie!

Właśnie pożegnałam swoją sąsiadkę. Podarowałam jej
wczoraj jedno wiaderko jabłek (pamiętasz, pisałam Ci
tydzień temu, że jabłonka bardzo obrodziła). Ona dzisiaj
przyniosła mi pół wiaderka swoich pomidorów z ogródka.
Są ogromne, niektóre jeszcze zielone. Mają obłędny
zapach i słodki, malinowy smak.

Tak, masz rację, nie powstrzymałam się. Nawet ich kulturalnie
nie pokroiłam, po prostu zaczęłam jeść jak jabłka i od razu
poprawił mi się humor. Wiesz, że pomidory są jedną z potraw,
które naprawdę uszczęśliwiają? Jest ich więcej. Sam zobacz.

Pewnie Twoja dieta też jest bogata w to czerwone królestwo.
Zwłaszcza teraz, kiedy jest szczyt sezonu. A zastanawiasz się
czasem, czemu pomidory są tak zdrowe?

Jest w nich dużo likopenu  przeciwutleniacza, dzięki
któremu nasza skóra dłużej będzie wyglądała młodziej.
Ale jeszcze istotniejszy jest fakt, że likopen zmniejsza
ryzyko zachorowania na raka piersi, prostaty, płuc,
jelita grubego i żołądka. Dodatkowo likopen neutralizuje
szkodliwe procesy wywołane przez promieniowanie
ultrafioletowe. Regularne jedzenie pomidorów
zapewnia naturalną ochronę przeciwsłoneczną.

Zapobiegają chorobom serca dzięki zawartemu w nich
kwasowi, który w komórkach wątroby nasila procesy
utleniania kwasów tłuszczowych i hamuje gromadzenie się
trójglicerydów. Poziom cholesterolu obniżają też zawarte
w pomidorach pektyny.

Poprawiają odporność dzięki dużej zawartości witaminy
C ważący 180 g pomidor pokrywa ponad połowę dziennego
zapotrzebowania organizmu na tę witaminę. By nie dopuścić
do strat witaminy C, nie należy łączyć (np. w sałatkach) pomidorów
z surowymi ogórkami, które zawierają enzym ją niszczący.

Pomagają oczyszczać organizm, bo zawiera dużo błonnika.
Jest on również w pestkach, których nie należy usuwać.
Stanowią więc świetne uzupełnienie tych ziarenek.

A to tylko część cudownych właściwości pomidorów. Nie myśl
więc o rezygnacji z nich, wręcz przeciwnie. Teraz, kiedy są
najzdrowsze, nasze, kiedy można kupić naprawdę naturalne
i ekologiczne warzywa  za stosunkowo niewielkie pieniądze €“
warto skorzystać. A jak wybrać te najlepsze i najsmaczniejsze okazy?

Wybieraj te dojrzałe, intensywnie czerwone i jędrne
warzywa. Kupując je€“ powąchaj.

Poważnie.
Te najzdrowsze okazy rozpoznasz po zapachu €“
miejsce po szypułce powinno pachnieć pomidorem,
nie nawozem. Poproś sprzedawcę o rozkrojenie pomidora
na pół - dzięki temu sprawdzisz, czy nie jest w środku
zbyt zielony, czyli niedojrzały. Powinien być soczysty,
aromatyczny, bez pomarszczonej skórki. Nie może być
także poobijany czy nadgniły. Jeżeli kupisz lub dostaniesz
pomidory, które nie są do końca dojrzałe, przechowuj je
w temperaturze pokojowej zawinięte w papierową torbę.

Chyba do obiadu zafunduję sobie swoją ulubioną sałatkę
pomidorową. Oto ona:

Pomidory pokrój na duże kawałki (mi najlepiej smakują
takie nieregularne). Do tego kilka listków świeżej bazylii
i czarne oliwki pokrojone na ćwiartki. Dodatkowo dorzucam
kilka kostek lub kuleczek sera mozarella i polewam oliwą z
oliwek i kilkoma kropelkami soku z cytryny. Dodaję pieprz
i sól do smaku.


PS. Pomidory zawierają sporo błonnika i świetnie działają

jako uzupełnienie kuracji błonnikowej, ale nie oczyszczą
organizmu tak skutecznie, jak te ziarenka.

Fakty na temat miodu i cynamonu.

*** Fakty na temat miodu i cynamonu ***

Mieszanka miodu i cynamonu leczy większość chorób. Miód
jest wytwarzany
w większości krajów na świecie. Obecnie naukowcy uznają,
ze miód jest
bardzo skutecznym lekiem na każdego rodzaju schorzenia.
Miód może być stosowany bez skutków ubocznych przy
każdego rodzaju chorobie.
Obecnie naukowcy podają, ze chociaż miód ma słodki smak,
jeśli przyjmowany
we właściwej dawce jako lekarstwo, nie zaszkodzi on
pacjentom cierpiącym na
cukrzycę.
Kanadyjskie pismo Weekly World News w wydaniu z 17
stycznia 1995 r. podaje listę
schorzeń, które można leczyć miodem i cynamonem według badan
przeprowadzonych przez naukowców z krajów zachodnich.

*** CHOROBY SERCA ***
Z miodu i cynamonu zrób pastę, nałóż na chleb zamiast
dżemu i jedz
codziennie na śniadanie. Obniża ona cholesterol i chroni
przed atakiem
serca. Również osoby po zawale przy codziennym jedzeniu
miodu z
cynamonem są chronione przed kolejnym zawałem. Regularne
stosowanie
łagodzi zadyszkę oraz wzmacnia uderzenia serca. Wiele
domów opieki w
Ameryce i Kanadzie leczyło z powodzeniem pacjentów i
według nich, wraz
z wiekiem arterie i żyły tracą elastyczność i zatykają
się. Miód i cynamon
uaktywnia arterie i żyły.

*** ZAPALENIE STAWÓW ***
Osoby cierpiące na zapalenie stawów mogą; przyjmować
codziennie rano i
wieczorem szklankę; cieplej wody z 2 łyżkami miodu i 1
łyżeczką cynamonu.
Przyjmując je regularnie nawet chroniczne zapalenie
stawów może być
wyleczone. Ostatnie badania przeprowadzone przez
Copenhagen University
podają, że u pacjentów, którym podawano mieszankę: 1
łyżeczka miodu i pół
łyżeczki cynamonu przedśniadaniem w przeciągu tygodnia
spośród 200
pacjentów u 73 z nichzniknął ból, a w przeciągu miesiąca
prawie wszyscy
pacjenci, którzy niemogli chodzić lub poruszać się ze
względu na zapalenie
stawów zaczęlichodzić bez oznak bólu.
*** INFEKCJE PĘCHERZA: ***
Rozpuść 2 łyżeczki cynamonu i 1 łyżeczkę miodu w
szklance letniej wody i wypij. Taka mieszanka niszczy
drobnoustroje pęcherza.

*** CHOLESTEROL ***
2 łyżeczki miodu i 3 łyżeczki cynamonu wymieszane z 16
uncjami wody,
podane pacjentom z podwyższonym cholesterolem obniżają
poziom
cholesterolu we krwi o 10% w ciągu 2 godzin. Jak w
przypadku pacjentów
cierpiących na zapalenie stawów przyjmowane trzy razy
dziennie może
wyleczyć każde chroniczne podwyższenie cholesterolu. Jak
podaje
wspomniane wcześniej pismo, codzienne jedzenie miodu
ogranicza
problemyz cholesterolem.

*** PRZEZIĘBIENIE ***
Osoby cierpiące na przeziębienie o różnym nasileniu
powinny przyjmować
codziennie przez 3 dni 1 łyżeczkę letniego miodu z ?
łyżki cynamonu.
Wyleczy on większość chronicznego kaszlu, przeziębienia
oraz przeczyści
zatoki.

*** ROZSTRÓJ ŻOŁĄDKA ***
Miód i cynamon łagodzą ból brzucha oraz usuwają wrzody
żołądka.

*** WZDĘCIA ***
Jak podają; badania przeprowadzone w Indiach i Japonii
miód przyjmowany
wraz z cynamonem łagodzi wzdęcia.

*** UKŁAD ODPORNOŚCIOWY ***
Codzienne przyjmowanie miodu i cynamonu wzmacnia układ
odpornościowy i chroni organizm przed bakteriami i
wirusami. Naukowcy
podają, ze miódzawiera dużo witamin oraz żelaza.
Regularne stosowanie
miodu wzmacniabiałe krwinki do walki z bakteriami i
chorobami
wirusowymi.

* * NIESTRAWNOŚĆ ***
2 łyżeczki miodu posypane cynamonem przed jedzeniem
obniżają kwasowość
i ułatwiają trawienie ciężko strawnych potraw.

*** GRYPA ***
Naukowcy z Hiszpanii dowiedli, że miód zawiera pewien
naturalny składnik,
który zabija drobnoustroje grypy i chroni przed tą chorobą.

*** DLUGOWIECZNOŚĆ ***
Regularne picie herbaty z miodem i cynamonem zatrzymuje
zniszczenia
organizmu spowodowane procesem starzenia. Weź 4 łyżki
miodu, 1 łyżkę
cynamonu i 3 szklanki wody, wszystko razem zagotuj. Pij
? szklanki, 3-4
razy dziennie. Dzięki temu twoja skora będzie świeża, a
proces starzenia
zatrzymany. Również długość życia wydłuża się, a
stulatek czuje się prawie
jak dwudziestolatek.

*** PIEGI ***
Zrób papkę z 3 łyżeczek miodu i 1 łyżeczki cynamonu.
Nałóż ja na piegi
przed snem i zmyj następnego dnia rano ciepłą wodą.
Codzienne
stosowanie przez 2 tygodnie, całkowicie usunie piegi.

** INFEKCJE SKÓRNE ***
Nałóż równomiernie miód i cynamon na chore miejsce.
Można leczyć
wypryski, grzybice oraz wszystkie rodzaje infekcji skórnych.

*** UTRATA WAGI ***
Pij ugotowany w szklance wody miód i cynamon, codziennie
rano pół
godziny przed śniadaniem na pusty żołądek i wieczorem
przed snem.
Przyjmowane regularnie obniżają wagę nawet u bardzo
otyłych ludzi.Nie pozwalają na gromadzenie się tłuszczu
w organizmie nawet przy wysokokalorycznej diecie.

*** NOWOTWÓR ***
Ostatnie badania przeprowadzone w Japonii i Australii
wykazały, ze
udało się wyleczyć zaawansowane stadium raka żołądka i
kości. Osoby
cierpiące na tego rodzaju nowotwory powinny przyjmować 1
łyżeczkę
miodu z 1 łyżeczką cynamonu przez jeden miesiąc trzy
razy dziennie.

*** ZMĘCZENIE ***
Badania wykazały, że cukier zawarty w miodzie ma
działanie dobroczynne,
a nie szkodliwe dlaorganizmu. Starsze osoby, przyjmujące
miód i
cynamon w takich samychilościach są bardziej ożywione i
sprawniejsze.
Dr Milton, autor badania, zaleca pół łyżeczki miodu na
szklankę wody i
troszkę cynamonu. Codzienne picie po umyciu zębów i po
południu ok.
15.00, kiedy obniża sięaktywność organizmu, a w ciągu
tygodnia
odzyskamy witalność.

*** NIEŚWIEŻY ODDECH ***
Ludzie w Południowej Afryce codziennie rano płuczą
gardło taką
mieszanką: 1 łyżeczka miodu i cynamonu z ciepłą woda, a
ich oddech
pozostaje świeży przez cały dzień. "

Licznik odwiedzin

3620463
Dziś
Wczoraj
Ten tydzień
Poprzedni tydzień
Ten miesiąc
Poprzedni miesiąc
Całkowity
1114
2248
3362
2976337
48044
73523
3620463