1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Kontakt

00-891 Warszawa
ul. Chłodna 3
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
NIP 527-23-12-733
KRS 0000159843
REGON 016400767

Jajka

TYGODNIK MAPY ZDROWIA

Nie wszystko, co słyszałeś o jajku, jest prawdą. Dziś powiem, co jest.

Jajo to jeden z najbardziej pożywnych produktów zwierzęcych, który nie jest mięsem… ale pod warunkiem, że zjesz całe: biało i żółtko.

Zjedz trzy żółtka, a zapewnisz sobie: witaminę A, witaminę D, witaminę E, witaminy z grupy B… 10 gram białka wysokiej jakości… garść minerałów: trochę wapnia, żelaza, magnezu, potasu, cynku, selenu, sporo fosforu i kwasów tłuszczowych Omega-6.

Wszystko są to składniki, których Twoje ciało potrzebuje.

Ale . . . prawdopodobnie martwi Cię ilość cholesterolu w jajach oraz ilość tłuszczy (na przykład żółtko to w 75% tłuszcze nasycone).

Jeśli z powyższego powodu odmawiasz sobie jaj, pragnę Cię wyzwolić z tego ograniczenia. Nie masz co się bać cholesterolu. Nie masz co się bać tłuszczy.

Jeśli słyszałeś, że cholesterol z jaj i tłuszcze szkodzą, to wciąż żyjesz w XX wieku. Nauka już potwierdziła, że cholesterol nie jest taki zły, jak go malują. A tłuszcze – wcale Cię nie pogrubią. Są to wszystko stare mity.

MIT #1:
Cholesterol z jaj podnosi poziom
cholesterolu we krwi

Szwedzki doktor medycyny, Uffe Ravnskov, zrobił kiedyś eksperyment: jadł codziennie jaja i mierzył poziom cholesterolu we krwi:

Odblokuj obrazki, aby zobaczyć tabelę z danymi.

Nawet przyjmując 15% tolerancji błędu, ośmiokrotnie większe spożycie cholesterolu nie podniosło jego poziomu we krwi. Czemu?

Bo im mniej cholesterolu jesz, tym więcej wątroba go wytwarza. Im więcej zjesz, tym mniej wątroba go wytwarza – według potrzeb. Tak mówią podręczniki z fizjologii człowieka, z których uczą się lekarze.

MIT #2:
Tłuszcz prowadzi do otyłości

Aj, fałsz! Tłuszcz, który jemy . . . nie jest tłuszczem, który odkłada się na przykład na brzuchu czy w biodrach.

Nie istnieje biologiczny mechanizm, który na to pozwala. Innymi słowy, tłuszcz nie bierze się z tłuszczu. Organizm używa go jako podstawowe źródło energii. [Textbok of Medical Physiology, strona 843]

Oczywiście wszystko w nadmiarze szkodzi, ale nagonka, jaką rozpętano na tłuszcze, oczywiście te naturalne, to nieporozumienie.

Jak mówiłem, wiele powszechnych przekonań jest błędna. Ludzie nie rozumieją, jak działa człowiek. Dlatego nie potrafią wyzdrowieć. Schudnąć. Zbić ciśnienia. Wyrównać cholesterolu i trójglicerydów.

Zrozumienie podstaw jest kluczem do wolności od chorób. A jeśli zdrowie jest dla kogoś szczęściem, to zrozumienie podstaw jest kluczem do szczęścia.

O tych ważnych podstawach regularnie piszę w moim biuletynie. Jeśli jeszcze nie czytasz, zapraszam po numer startowy:

www.BiuletynZdrowia.pl >>

Ściskam
łukasz D. King

reporter Mapy Zdrowia

Znalezione w internecie - ataki serca a gorąca woda

 To jest artykuł nie tylko o piciu ciepłej wody po posiłku, ale o atakach serca. Japończycy piją gorącą herbatę z posiłkami, a nie zimną wodę. Może czas najwyższy, żebyśmy przejęli od nich ten zwyczaj.  Przyjemnie jest wypić szklankę zimnej wody lub zimny drink po posiłku. Jednak zimna woda pomaga skrzepnąć tłustym substancjom, które właśnie spożyłeś. Spowalnia trawienie. Z chwilą gdy ta "miazga"połączy się z kwasami, zostanie wchłonięta przez jelita szybciej niż pokarmy stałe. Wyścieli jelito i bardzo szybko przemieni się w tłuszcze, co prowadzi do powstania raka. Najlepiej jest pić gorącą zupę lub ciepłą wodę po posiłku.

Powszechne symptomy ataku serca. Powinieneś wiedzieć, że nie przy każdym ataku serca objawem jest ból lewego ramienia. Musisz być świadomy, że może to być ból szczęki. Możesz nigdy nie doznać bólu w piersiach w trakcie ataku serca. Nudności i intensywne pocenie są powszechnymi symptomami. 60% ludzi,którzy mają atak serca w trakcie snu, nie budzą się. Ból w szczęce może obudzić Cię z głębokiego snu.  Bądź uważny i świadomy tego. Im więcej wiesz na ten temat, tym większe masz szanse na przeżycie.

Zwalczaj dolegliwości z pomocą natury

Zwalczaj dolegliwości z pomocą natury

Pomaga kobietom w ciąży - poprawia bowiem stan hemoglobiny i zwiększa ilość czerwonych krwinek. Odgrywa też ważną rolę w zapobieganiu przedwczesnego porodu. Lista chorób i dolegliwości, które daje się wyleczyć dzięki temu niezwykłemu eliksirowi jest naprawdę bardzo długa. Dotyczy i dorosłych, i dzieci. Zobacz, jak działa mleczko pszczele.

Mleczko pszczele jest wydzieliną gruczołów gardzielowych pszczół robotnic. Ma kolor masła i konsystencję podobną do skondensowanego mleka. Mlekiem tym żywią się młode pszczoły przez pierwsze dni swojego życia oraz królowa-matka, która zapewnia przetrwanie całej pszczelej kolonii.

Czyste mleczko pszczele składa się z ponad 100 składników. Są to m. in. witaminy, minerały, pierwiastki śladowe, białka, kwas deoksyrybonukleinowy (DNA), kwas rybonukleinowy (RNA). Jest ważnym, naturalnym źródłem acetylocholiny oraz kwasu 10-hydroksy-2-decenowego (10-HDA) mającego właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe.

Wzmacnia mechanizmy obronne przed chorobami. Liczne badania dowiodły, że czyste mleczko pszczele ma silne działanie wzmacniające system immunologiczny. Na podstawie dotychczasowych badań oraz propozycji apiterapeutów zaleca się następujące porcje w poszczególnych dolegliwościach zdrowotnych:

1. Ogólne wzmocnienie systemu odpornościowego: zalecane dzienne spożycie 1-2 g przez 1-2 miesiące, 2 razy w roku, jesienią oraz wiosną. W przypadku osłabienia układu immunologicznego, kurację można wykonać 3-4 razy w ciągu roku.

2. Alzheimer: zaleca się kurację 2-tygodniową, podczas której zażywa się codziennie 4-6 g. Kurację należy powtórzyć 6 razy w roku, z przerwami trwającymi 3 tygodnie.

3. Działanie antybakteryjne: potwierdzone jest, że mleczko pszczele niszczy wiele szczepów bakterii. Zaleca się 1-2 g dziennie przez okres 4-5 tygodni.

4. Osteoporoza: spożywanie czystego mleczka pszczelego zwiększa wytwarzanie estrogenów, które z kolei przyczyniają się do odkładnia wapnia w kościach, zapobiegając osteoporozie. Zaleca się kurację 6-8-tygodniową, 1-2 razy do roku, dziennie 1-2 g.

5. Cukrzyca: wskazana kuracja 8-tygodniowa, podczas której należy spożywać 2 g dziennie. Skutecznie obniża poziom cukru we krwi (glikemii).

6. Choroby nowotworowe: tylko w czystym mleczku pszczelim znajduje się kwas 10-hydroksy-2-decenowy (10-HDA), który hamuje rozwój komórek rakowych. Zalecana dzienna porcja to 5 g przez 60 dni. Kurację można powtórzyć po miesiącu przerwy. W trakcie kuracji zaleca się zachować dietę wegetariańską, z dużą ilością surowych warzyw i owoców, która wspomaga efektywność czystego mleczka pszczelego.

7. Depresja: spożywanie czystego mleczka pszczelego poprawia stan fizyczny i umysłowy. Zaleca się kuracje 4-tygodniowe z dzienną porcją 2-3 g.

8. Narkomania i alkoholizm: mleczko jest bardzo skuteczne w usuwaniu objawów po odstawieniu używek - przyjmując 1 dużą porcję 25 g zwykle eliminuje symptomy takie jak drżenie, niepokój, czy chaotyczne myślenie. Zacząć należy od dużej porcji 15-25 g, po czym codziennie obniżać po 1 g, schodząc do 2-5 g dziennie, w zależności od objawów. W przypadku alkoholizmu porcja początkowa może być mniejsza niż w przypadku narkomanii.

9. Egzema (Wyprysk): w przypadku ostrych zapaleń na tle alergicznym, już w pierwszych dniach można zauważyć poprawę. Mleczko pszczele możemy stosować zewnętrznie 2-3 g dziennie, mieszając np. z kremami.

10. Skleroza, miażdżyca: spożywanie czystego mleczka pszczelego prowadzi do obniżenia poziomu cholesterolu i trójglicerydów, uniemożliwiąc ich osadzanie się w naczyniach krwionośnych. Polecamy kuracje 6-8-tygodniowe, podczas których należy przyjmować 1-2 g dziennie. Kurację można powtórzyć 3 razy w roku, przerwy powinny wynosić minimum 1 tydzień.

11. Kondycja, wzmocnienie: zalecane dzienne spożycie 1-3 g przez 2-3 miesiące, 3 razy w roku.

12. Wzmocnienie układu odpornościowego u dzieci: zalecana miesięczna kuracja, dla dzieci poniżej 12 roku życia - 0,5-1 g dziennie, powyżej 12 lat 1-2 g. Czynność można powtórzyć 2-3 razy do roku. Jeśli dziecku nie smakuje mleczko pszczele, można je wymieszać z miodem.

13. Zwiększenie koncentracji i pamięci u dzieci: zalecane spożywanie 1-2 g przez 2 tygodnie, np.: przed egzaminami, sprawdzianami, itp.

14. Wypadanie włosów: z powodzeniem stosowano mleczko pszczele w leczeniu wypadania włosów. Można je nakładać na skórę, wmasowywać oraz jednocześnie spożywać.

15. Choroby wątroby: stosując mleczko pszczele najlepsze efekty uzyskano w przypadku wirusowego zapalenia wątroby. Polecamy kurację 90-dniową, 3 g dziennie. Przerwa powinna trwać 30-45 dni, w zależności od objawów. W przypadku zapalenia wątroby obok mleczka pszczelego zaleca się spożywanie pierzgi.

16. Zapalenie stawów, choroby chrząstki stawowej: z pomocą mleczka pszczelego osiąga się dobre wyniki w przypadku reumatycznego zapalenia stawów oraz dny moczanowej. Zmniejsza ból i przyśpiesza proces gojenia. Ponadto pobudza produkcję hormonu - kortyzolu w nadnerczach, który ma działanie przeciwzapalne. Zalecana dzienna porcja do spożycia to 1-3 g przez 30-60 dni.

17. Syndrom chronicznego zmęczenia, bezsenność: czyste mleczko pszczele jest zalecane w tych przypadkach ze względu na swoje działanie rewitalizujące. Zalecane są dwie 3-miesięczne kuracje z dzienną porcją 1-3 g.

18. Schorzenia dróg oddechowych: również w przypadku przewlekłej astmy czy nieżytu oskrzeli mleczko pszczele okazało się skuteczne. Zalecana dzienna porcja 2x1 g przez 60 dni. Kuracja może być powtórzona po 30 dniach jeśli objawy nie ustępują.

19. Poprawa pamięci i koncentracji: dziennie 2-4 g przez 2 tygodnie, w czasie kiedy układ nerwowy jest mocno obciążany.

20. W przypadku wcześniaków: mleczko pszczele ma za zadanie wzmocnić osłabiony organizm, zmniejszyć potencjalne ryzyko infekcji oraz uzupełnić białko dobrej jakości. W takich przypadkach należy skonsultować się z lekarzem.

21. Menopauza: na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, ze czyste mleczko pszczele zawiera estrogen, który może pozytywnie wpływać na zaburzenia miesiączkowania a zarazem pomóc utrzymać równowagę hormonalną u kobiet w okresie menopauzy. Zalecane stosowanie 1 g przez 6-9 tygodni.

22. Detoksykacja: mleczko pszczele oczyszcza i regeneruje komórki. Zalecana dzienna porcja to 2 g, należy stosować przez miesiąc. Kurację można powtórzyć 2-3 razy w ciągu roku.

23. Choroba Parkinsona: czyste mleczko pszczele opóźnia proces starzenia oraz otępienia. Polecana jest kuracja 60-dniowa, 3 razy w roku, z dzienną porcją 1-2 g.

24. Reumatyzm: proponowane spożycie: 1-3 g dziennie przez 4-6 tygodni.

25. Krótkowzroczność: zalecane kuracje 60-90 dniowe, z dzienną porcją 1-2 g.

26. Ochrona przed poronieniem: mleczko zwiększa poziom progesteronu we krwi, który pomaga utrzymać ciążę. Miesiąc przed planowaną ciążą oraz w ciągu pierwszych dwóch miesięcy ciąży należy spożywać dziennie 1 g na czczo, 30 minut przed posiłkiem.

27. Stwardnienie rozsiane: zalecane jest przyjmowanie 8-10 g dziennie przez 7 dni. Po 4 tygodniach przerwy zaleca się ponownie powtórzyć kurację.

28. Po porodzie: przyjmowanie mleczka pszczelego po porodzie zwiększa laktację. Zalecana dzienna porcja wynosi 1-2 g.

29. Ciąża: mleczko pszczele zawiera najważniejsze składniki potrzebne do prawidłowego rozwoju płodu. Spożywanie mleczka pszczelego zaleca się w ciągu pierwszych 60-80 dniach ciąży, 1 g dziennie. Poprawia stan hemoglobiny oraz zwiększa ilość czerwonych krwinek. Odgrywa też ważną rolę w zapobieganiu przedwczesnego porodu.

30. Zaburzenia płodności u mężczyzn: spożywanie czystego mleczka pszczelego zwiększa poziom testosteronu. Sugerowane przyjmowanie 2 g dziennie przez 10-12 tygodni.

31. Zaburzenia płodności u kobiet: zalecany czas spożywania czystego mleczka pszczelego to 4 tygodnie, 4-6 razy w roku, z dzienną porcją 2 g. Po 4 tygodniach przerwy kurację można powtórzyć.

32. Niedokrwistość: czyste mleczko pszczele wykazało pozytywne działanie w przypadku anemii. Zaleca się przyjmowanie przez 4 tygodnie, z dzienną porcją 2-4 g, którą można rozłożyć na dwa razy. 33. Działanie zwiększające libido: zalecana dzienna porcja 2-3 g, przez 2-3 miesiące.

zdronet 

http://mamdziecko.interia.pl/rodzice/zdrowie/news-zwalczaj-dolegliwosci-z-pomoca-natury,nId,1700037 

Licznik odwiedzin

3636581
Dziś
Wczoraj
Ten tydzień
Poprzedni tydzień
Ten miesiąc
Poprzedni miesiąc
Całkowity
204
1652
1856
2995355
64162
73523
3636581